188 sendika yüzde 2 barajını geçti: Amaç sendikasızlaşma
Nur Kaplan
ANKARA – AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu yasa tasarısına göre toplu sözleşme ikramiyesinden sadece yüzde 2 barajını geçen memur sendikaları yararlanabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın geçen Temmuz ayında açıkladığı sendikalı üye sayısı dikkate alındığında binlerce memur bu durumdan olumsuz etkilenecek.
188 BİRLİK YÜZDE 2 BARAJINA MEYDAN OKUDU
Türkiye’deki 231 sendikadan 188’i yüzde 2 barajını geçemiyor. Bu şartı sadece Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK’e bağlı 43 sendika karşılamaktadır. Buna göre kanun teklifinin hayata geçmesi halinde yaklaşık 82 bin kamu çalışanı 700 TL’lik toplu iş sözleşmesi ikramiyesinden yararlanamayacak.
Memur sendikalarına göre, Meclis’e getirilen düzenleme ikramiye hakkının ihlali olduğu gibi, sendikalaşma ve sendika seçme özgürlüğüne de engel teşkil ediyor.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ve Birleşik Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, yüzde 2 barajının sendikalarda yaratabileceği sorunları ve bu konuda atacakları adımları anlattı. bir düzenleme durumu.
‘Örgütlenme Özgürlüğüne MÜDAHALE’
KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, istenilen düzenlemenin hayata geçmesi halinde yüzde 2 barajının altındaki sendikaların toplu sözleşme ikramiyesinin 250 TL olacağını belirterek, kanun teklifinin Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) ve Anayasa.
Bozgeyik, sendika kurma hakkının açıkça ihlal edildiğini söyledi.
“Bağımsız sendikaya üye olan birçok arkadaşımız bu eşiğin altına düşecek. Sendikacılık alanında tekelleşme sağlanmaya çalışılıyor. İşçilerin hak ve menfaatleri konusunda somut adımlar atılmıyor. Tüm kamu çalışanlarının örgütlenmesi ve emekçilerin hakları için mücadele edilmesi. Rastgele bir konfederasyona üye olmayan sendikalar. “Bu sendikalara son verilmek isteniyor. Üyelerin iradesi dışında bir sendikayı sendikaya mahkûm etmeye çalışıyorlar. Bu yönüyle örgütlenme özgürlüğüne müdahale olarak değerlendiriyoruz. Tüm çabalarımıza rağmen bu düzenleme Meclis’ten geçerse, bu yönetmeliği Danıştay’a geri götüreceğiz.”
“SENDİKAL HAYATA ZARAR VERECEK TUTUMU ASLA KABUL ETMİYORUZ”
Birleşik Kamu İşletmeleri Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, üye sayısı az olan sendikaların tasfiye edilmek istendiğini, ‘alternatifsiz’ bir birlik oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.
Balık devam etti:
“Sendikalaşmayı engellemek istiyoruz. Şu anda barajı yüzde 1’den yüzde 2’ye çıkarmalarının nedeni, Birleşik Kamu İş’e bağlı sendikaların yüzde 1 barajını aşmış olmaları. Bağımsız sendikalarda yaklaşık 150.000 üye bulunmaktadır. Hükümet 150.000 insanın hayatı hakkında yanlış karar veriyor. Bu düzenlemenin geçmesi halinde tavrımız ortak iş bırakma noktasına gelecek. İktidarın sendikal hayata zarar verecek tavrını asla kabul etmeyeceğiz. Bu nedenle iş bırakma ise tedbir, tedbir ise tedbir alıyoruz” dedi.