“156 bin binanın yıkıldığını, derhal yıkılacağını ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik”
Bakan Kurum, Kilis’teki afet koordinasyon merkezinde yapılan görüşmenin ardından açıklama yaptı.
Kurum, afetin ilk anından itibaren çevre illerde depremzedelere yardımları için Kilis halkına teşekkür ederek, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.
Deprem sonrası seferberlik bilinciyle çalıştıklarını belirten kurum, kalıcı konut inşaatlarının hasar tespit ve enkaz kaldırma süreçleriyle eş zamanlı olarak devam ettiğini bildirdi.
Kurum, depremden etkilenen 11 ilde hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak kentlerimizin ihtiyacı da dahil olmak üzere kentlerimizin yenilenmesi ve imarına yönelik çalışmalarımızı yürütüyoruz. , demografik, sosyal ve kültürel yapısı.” söz konusu.
Depremzedelerin kesintili barınma alanlarına yönelik çalışmaları da yürüttüklerini ifade eden kurum, “Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda konteynerler, prefabrik yapılar, çelik konstrüksiyon ve yığma yapılardan geçici barınaklar yapıyoruz.” söz konusu.
“156 bin binanın yıkıldığını, derhal yıkılacağını ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik”
Bakan Kurum, etkilenen bölgelerdeki hasar tespit çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Türkiye genelinde 7 bin 300’den fazla uzman personel ile çalışıyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar 4 milyon 371 bin bağımsız bölüm olmak üzere 1 milyon 188 bina incelendi ve 507 bin bağımsız bölüm olmak üzere 156 bin binanın hasar gördüğü bildirildi. bölümlerin yıkılması, acilen yıkılması ve ağır hasar görmesi, “Kilisemizde bulunan 1575 binada 2 bin 366 bağımsız bölümün yeniden yıkıldığını, derhal yıkılmak üzere olduğunu ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik.”
“Bütün yapıları yeniden inceleyeceğiz”
Hatay’ın Defne ilçesinde 20 Şubat’ta meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Kurum, “43 bin 624 bina ve 125 bin 187 binadan oluşan orta hasarlı, az hasarlı ve hasarsız tüm yapıları yeniden inceleyeceğiz. Şimdiye kadar incelenen bağımsız bölümler, “Bu yapıların 6.4 ve 5.8 şiddetindeki depremlerde tek tek gidip hasarlarını inceleyeceğiz. Diğer bölgelerden de talepler oldukça fazla, tespitlerimizi yine orada yapacağız.” dedi.
“Deprem konutlarında malzeme sıkıntısı yok”
Kalıcı konut yapımıyla ilgili bugün bir toplantı yaptıklarını kaydeden kurum, “Türkiye’deki tüm inşaat malzemesi üreticilerini arayarak buradaki süreçle ilgili görüş, fikir ve önerilerini aldık” ifadelerini kullandı.
Bakan Kurum, “Toplantıda inşaat sektörü temsilcileri malzeme temini konusunda sorumluluk alacaklarını bildirdiler. Fiyat artışlarına asla izin vermeyeceğiz. Aksi durumu an be an takip edeceğiz ve fiyat artışlarına asla izin vermeyeceğiz.” bu manada.” söz konusu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün deprem bölgelerine 200 bin konut yapılacağını açıkladığını hatırlatan Bakan Kurum, şöyle devam etti:
“Bu kapsamda Gaziantep Nurdağı’nda 456, İslahiye’de 399, Adıyaman Kahta’da 297 ve Kilis Merkez’de 645 olmak üzere 1797 afet evinin sözleşmesini imzaladık ve yapım sürecini başlattık. Bugün Sarıçam ilçemizde 590. Adana, Gaziantep’te 600, Hatay Altınözü’nde 364, Kahramanmaraş Afşin’de 501, Pazarcık’ta 518 ve Şanlıurfa Birecik’te 534 olmak üzere 3 bin 107 afet evinin yapım sürecini başlattık.”
“İlk etapta toplam 70 bin köy evi yapılacak”
Şehirlerde olduğu gibi köylerde de yapılacak konutların bir yıl içinde teslim edileceğini belirten Kurum, şunları kaydetti:
“Bu kapsamda ilk etapta Osmaniye’de 1361, Adana’da 701, Adıyaman’da 8 bin 21, Diyarbakır’da 2 bin 927, Elazığ’da 386, Hatay’da 14 bin 141, Kahramanmaraş Malatya’da 12 bin 135. 17 bin Şanlıurfa’da 990, Şanlıurfa’da 2 bin 54, Gaziantep’te 9 bin 130, Kilis’te 1002, yaklaşık 70 bin köy evimiz için, ev ve ahırlarıyla, oradaki tüm ihtiyaçlara cevap verecek bir anlayışla, bölgenin sosyolojik yapısına, yerel mimariye ve yaşam kültürüne uygun olacak bir anlayışla inşaat sürecini bu doğrultuda yürüteceğiz ve 2 ay içerisinde 270 bin vatandaşımız olmak üzere inşaat çalışmalarımıza başlıyoruz. 200 bin konut, 70 bin köy konutu, ev sahipleri aileleriyle bir arada.”
Bakan Kurum, İller Bankası ve belediye ile Kilis merkezde yürütülen atık su arıtma tesisi ve çamur kurutma projelerinin tamamlandığını belirterek, “Bu kapsamda 70 milyon liralık projemizin üretimine başlıyoruz. 30 milyon lirası dış kaynak hibe bu projenin pis su ve yağmur suyu şebekesi projesi tamamlanmış maliyeti 570 milyon tl bu proje iller bankası ve belediyemiz tarafından yürütülmektedir projenin tamamı hibe kapsamında yürütülmektedir.” bilgileri verdi.