Erdoğan’ın Almanya ziyareti öncesi DİTİB tartışması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Kasım’daki Almanya ziyareti öncesinde Almanya’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) yönelik eleştiriler artıyor.
Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir, Welt am Sonntag Gazeteye yaptığı açıklamada, Almanya’da Türkiye’den bağımsız dini yapılara ihtiyaç olduğunu söyledi. Almanya’daki İslami kuruluşlara ilişkin Özdemir, “Değerlerimize bağlı, anayasa temellerine sağlam oturan bir İslam’ın hayata geçirilebileceği, bağımsız, Ankara ile hiçbir bağı olmayan yapılara ihtiyacımız var.” Özdemir, Almanya’da Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı’na tabi olan, “Yahudilere ve İsrail devletine kötü bakan” kişilere karşı “yanlış hoşgörü” gösterilmemesi gerektiğini belirtti.
Schleswig-Holstein Eyaleti Eğitim Bakanı ve Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) Yahudi Forumu sözcüsü Karin Prien. Welt am Sonntag Gazeteye yaptığı açıklamada, Almanya’nın yurt dışından yönetilen, Almanya’daki yasa ve kuralları tanımayan dini temsilciliklere ihtiyacı olmadığını belirtti. Prien ayrıca, Almanya’da bir kurumun devlet tarafından muhatap alınabilmesi için, o kurumun İsrail devletinin var olma hakkına bağlılığını göstermesinin “zorunlu bir ön koşul” olması gerektiğini belirtti.
Hür Demokrat Parti’nin (FDP) dini politikalar sözcüsü Sandra Bubendorfer-Licht şunları söyledi: Welt am Sonntag ‘ye yaptığı açıklamada, okullar ile DİTİB arasında din derslerine ilişkin işbirliğinin “derhal sona erdirilmesi” gerektiğini kaydetti. Yurt dışından gelen etkilere bağımlılığın azaltılması gerektiğini belirten Bubendorfer-Licht, “Bu nedenle Almanya’da imamların yetiştirilmesi hızlandırılmalı ve değerlerimize uygun, Avrupa tarzı bir İslam’ı hayata geçirmeliyiz.”
Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ekim ayı ortasında yaptığı açıklamada, “İsrail’in Filistin’e yaptığı katliam ve soykırım dünyanın gözü önünde gerçekleştiriliyor. Maalesef birileri bunu yapıyor. ve insan olduğunu iddia eden ülkeler de bunu destekliyor.” Almanya’da DİTİB çatı örgütü altında görev yapan yaklaşık 1000 imam, Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından atanıyor.
Sofuoğlu: Erdoğan’ın ziyaretine tepkiler olacak
Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Gökay Sofuoğlu Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) haber sitesine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyaretine toplumdan sert tepkiler gelebileceğini söyledi. Sofuoğlu, “Hamas ve diğer konulardaki açıklamalarına tepkiler gelecektir. Gösterilerin olabileceğini öngörüyorum.”
Almanya Federal Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Michael Roth, Erdoğan’ın “kışkırtıcı, aşağılayıcı ve popülist” davranışlarının, Türkiye’nin Avrupa ile Ortadoğu arasında bir köprü olarak sahip olduğu değerin hakkını vermemesi nedeniyle ülkesine ciddi zararlar verdiğini söyledi. Doğu. Roth, “Son olarak İsrail’e karşı çirkin ve kötü şöhretli söylemi ve Hamas terörizmini savunması, son derece tehlikeli bir çatışmanın ateşini bir kez daha körükledi” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim ayı sonunda yaptığı açıklamada, Hamas’ın bir terör örgütü olmadığını, “topraklarını ve vatandaşlarını korumak için mücadele eden bir özgürlük ve mücahit grubu” olduğunu ifade etmişti. 7 Ekim’de İsrail’e saldıran, yaklaşık 1200 kişiyi öldüren ve yaklaşık 240 kişiyi rehin alan Hamas, Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor. Hamas’ın saldırılarının ardından İsrail “savaşta” olduğunu söylüyor ve Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı saldırılar düzenliyor. Çatışmalarda şu ana kadar Gazze tarafında en az 11 bin kişinin öldüğü, bunların yüzde 40’ının çocuk olduğu belirtiliyor.
17 Kasım’da Almanya’yı ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşam yemeğinde Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un evinde ağırlanacak. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından da kabul edilecek.
KNA, DW / DÇÜ, JD